четвер, 12 травня 2016 р.

Історія винекнення бісеру

Історія виникнення бісерних виробів.
Все частіше і частіше ми згадуємо про домашнє рукоділля та художні промисли, звертаємося до виробів безіменних майстрів-селян, міських ремісників, які створювали чудові предмети домашнього вжитку та одягу. Ми милуємося красою таких витворів, захоплюємося майстерністю і талантом народних умільців.
         Батьківщина бісеру – Стародавній Єгипет, де з непрозорого скла виготовляли штучні перлинки, які по-арабському називали «бусра»(у множині «бусер»), звідки і пішла його назва.
       Найбільшого розквіту виготовлення скляних виробів і бісеру досягло у Венеції, це давало величезні прибутки протягом кількох століть. Тут виготовляли намисто лите і дуте, масивне й легке, однотонне і барвисте, а також стеклярус і бісер.
       На території України бісер був відомий за часів Київської Русі. Наші предки знали скляне намисто і бісер не тільки завдяки торговим відносинам з країнами Близького Сходу та Візантією. Численні вироби й прикраси з скла, знайдені в похованнях
VІІІ – XІІІ ст ., свідчать про широкий розвиток склоробної справи на Русі. Тут із скла виготовляли предмети побуту й прикраси, ним оздоблювали одяг.  Скляне намисто, персні й браслети з непрозорого та прозорого скла різноманітних кольорів (переважно зеленого, жовтого, синього, фіалкового та чорного) і найрізноманітніших форм виготовляли в невеличких місцевих скломайстернях.
      Для навчання бісерній справі на початку XVІІІ ст. (1724 р.)  Петро І  звелів 
послати за кордон російських  майстрів. Тоді бісером вишивали, в’язали, ткали, плели, оздоблювали найрізноманітніші предмети побуту – панно, подушки й подушечки, гаманці, підстаканники, кільця для серветок, шнурки. Бісером обплітали пляшки, флакони для парфумів, вплітали в пряжу.  Мистецтво нанизування виробів з бісеру відродилося і знову стало популярним в 60-х роках. Простота виготовлення  прикрас з бісеру, нескладні вивірені роками, прийоми роботи, виявлення природної краси орнаментів, звучання кольорів створюють великі можливості для широкої творчої діяльності, дають можливість відносно швидко досягти вагомих результатів у роботі.  Вироби майстринь створених понад сто років тому, і тепер чарують своєю красою , вражають оригінальністю форм та кольорових поєднань; чудово пасують до сучасного одягу. У художніх виробах, різноманітних за формою, орнаментальними мотивами, колоритом, назвами, технікою виготовлення, розкривається неповторний талант народу його потяг до прекрасного . Як колись так і тепер асортимент виробів із бісеру та стеклярусу дуже різноманітний це –  підвіски, ожерелки, кольє, ланцюжки, кулони, браслети, накидки, сумочки, гаманці, комірці, пояси, брошці; різноманітні дрібнички для дівчаток, інтер’єру будинку.

Немає коментарів:

Дописати коментар